Kalender

Filharmonisch Orkest Bergen

event_

28/01/2021 | 20:00

Edward Gardner, dirigent

Vikingur Olafsson, piano

Jean Sibelius: Finlandia, op 26, nr. 7

Edvard Grieg: Pianoconcerto in a, op. 16

Carl Nielsen: Symphonie Nr. 4 op. 29 „Das Unauslöschliche“


Alhoewel Finland geen deel uitmaakt van Scandinaviëbehoort het er historisch en cultureel toch bij. Daarom spreken we van een Scandinavisch programma. Finlandia van Jean Sibelius is een ode aan de natuur en bevat zo’n prachtig zangthema dat het de Finse nationale hymne is geworden. In een brief van de Deense componist Carl Nielsen uit 1914 lezen we “Ik heb een idee voor een soort symfonie in één deel die de ambitie heeft alles wat we denken en voelen over het leven op te voeren… Alles kan onder dit idee vallen, en de muziek is een uiting van het leven.” Het resultaat: de vierde symfonie met de naam: “Det Uudslukkelige” (het onuitblusbare). Dit energieke werk bevat aan het einde een spectaculair duel tussen twee paukenisten! Als intermezzo tussen de machtige symfonische werken van Sibelius en Nielsen staat het pianoconcerto in a van de Noor Edvard Grieg.  Het zangrijke en lyrische voeren hier de boventoon maar toch bevat dit geliefde concerto tal van briljante virtuoze uitdagingen die het tot een feestelijk tornooi tussen solist en orkest maken.Víkingur Ólafsson


De opmerkelijke originaliteit en krachtige muzikale overtuiging van de IJslandse pianist Víkingur Ólafssons maakten hem in slechts enkele jaren tot een van de meest gevraagde artiesten van vandaag.

Ólafsson heeft een exclusief contract met Deutsche Grammophon. Hij maakte een onvergetelijke indruk met de realisatie van zijn twee albums: Philip Glass’ Piano Works, wat hem de bijnaam “Iceland’s Glenn Gould” (New York Times) opleverde en een album met muziek van Johann Sebastian Bach, uitgeroepen tot een van de grootste Bachopnames ooit. Met dit album won hij tevens de ‘Instrumental Album of the Year’ 2019 en de ‘Recording of the year’ 2019 van het BBC Music Magazine en werd hij uitgeroepen tot Artiest van het Jaar tijdens de Gramophone Awards 2019.