Kalender

Oslo Filharmonisch Orkest

event_

16/11/2022 | 20:00

Klaus Mäkelä, dirigent

Sol Gabetta, cello


Igor Stravinsky: Divertimento “De kus van de fee”

Dmitri Sjostakovitsj: Celloconcerto n.1 in Es, op. 107

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: Symfonie nr. 6 in b, “Pathetische”, op. 74

 

Over zijn Zesde Symfonie, dePathétische’ zei Tsjaikovski zelf: “Op mijn Zesde ben ik trotser dan op welk ander stuk uit mijn oeuvre”. Deze groots opgevatte symfonie is de tragische belijdenis, de som van zijn leven en kunst. De prachtige melodische lijnen, de beklemmende instrumentatie en de sfeer van deze schokkende muziek is zo duidelijk dat verdere uitleg overbodig is. Tien dagen na de door hem gedirigeerde première stierf de toondichter. Onder de bevlogen leiding van de jonge sterdirigent Klaus Mäkelä wordt dit een onvergetelijke ervaring.

Was het een pastiche, een parodie of een hommage aan Tsjaikovski, wat Stravinsky (een muziek-kameleon) bedoelde met zijn ballet Le baiser de la Fée? Wees zeker, het is een hommage, want Stravinsky adoreerde Tsjaikovski’s muziek. Voor wie het voorbije cello-concours van de Koningin Elisabethwedstrijd heeft gevolgd of voor wie een voorliefde heeft voor de cello zal het aangrijpende Eerste celloconcerto van Sjostakovitsj geen onbekende muziek zijn. Het is waarschijnlijk het meest uitgevoerde moderne celloconcerto dat in handen van wereldster Sol Gabetta niemand onberoerd zal laten.


Klaus Mäkelä, dirigent


Sol Gabetta, cello

Reeds tijdens haar studietijd aan de Musik-Akademie der Stadt Basel en aan de Musikhochschule Hanns Eisler in Berlijn concerteerde de Argentijnse celliste Sol Gabetta met vele orkesten en nam voor Sony haar debuut-cd op. Afgelopen seizoen trad ze op met de Staatskapelle Dresden, de Bamberger Symphoniker, het Orchestre National de France en de Münchner Philharmoniker. 

Ze was Artiste étoile op het Festival Luzern waar ze speelde met de Wiener Philharmoniker, het Mahler Chamber Orchestra en het London Philharmonic Orchestra. Kamermuziek maakt de kern uit van Gabetta’s werk: recitals met Alexei Volodin en Bertrand Chamayou staan op de agenda in Italië, Duitsland, Frankijk en Spanje. Recent gaf ze concerten met Kristian Bezuidenhout en Alexander Melnikov. Ze speelde kamermuziek in het Lincoln Center NY, Wigmore Hall London en op de festivals van Luzern, Verbier, Salzburg, Schubertiade Schwarzenberg en Beethovenfest Bonn. 

Sol Gabetta speelt op de beroemde “Bonamy Dobree-Suggia”, een Stradivarius van 1717, haar genereus in bruikleen gegeven door de Stradivari Stichting Habisreutinger.