Kalender

Bergen Filharmonisch Orkest

event_

16/02/2023 | 20:00

Edward Gardner, dirigent

Vikingur Ólafsson, piano


Edvard Grieg: Begrafenismars, ter nagedachtenis van Rikard Nordraak, EG 107

Edvard Grieg: Pianoconcerto in a, op. 16

Sergej Rachmaninov: Symfonische dansen op. 45 (1940)

 

Er weerklinkt een lange weemoedige en Slavisch getinte melodie in het eerste deel van de “Symfonische Dansen” van Sergej Rachmaninov. Bijzonder is, is dat deze prachtige melodie gespeeld wordt door de saxofoon. Het is de eerste en laatste keer dat Rachmaninov dit instrument voor zijn muziek gebruikt. Brak er een nieuwe compositiestijl aan? We zullen het nooit weten want zijn driedelige Symfonische Dansen (a.h.w. zijn 4e symfonie) waren zijn laatste compositie. Er schuilt veel heimwee in deze boeiende partituur waarin we ook citaten uit vroeger werk horen. 

Rachmaninov zou tevreden geweest zijn te merken dat naast zijn werk ook het populaire en lyrische “Pianoconcerto” van Edvard Grieg mee op de affiche staat. Voor hem was dit het mooiste pianoconcerto. 

We beginnen we met de (ten onrechte) weinig gekende “Dodenmars” van Grieg. Oorspronkelijk voor piano-solo en opgedragen aan zijn vroeg overleden vriend Richard Nordraak.

Met het Orkest uit Bergen, Griegs heimat, zitten we goed voor een fulminante concertavond met sterdirigent Ed Gardner. Zeker wanneer je weet dat de gerenommeerde pianist Vikingur Ólafsson van de partij is.


Vikingur Ólafsson, piano

Pianist Víkingur Ólafsson heeft een diepe indruk gemaakt met zijn opmerkelijke combinatie van muzikaliteit op het hoogste niveau en visionaire programma’s. Zijn opname voor Deutsche Grammophon – Philip Glass Piano Works (2017), Johann Sebastian Bach (2018), Debussy Rameau (2020) en Mozart & Contemporarie (2021) – leidden tot albumstreams van meer dan 260 miljoen.
De Daily Telegraph noemde hem “de nieuwe superster van de klassieke piano” terwijl de New York Times hem “Glenn Gould uit Ijsland” noemde.

Ólafsson blijft optreden met 's werelds toonaangevende orkesten en als artist in residence in de beste concertzalen en festivals. Hij werkt ook samen met enkele van de grootste componisten van vandaag.

Ólafsson is een boeiende communicator, zowel op als naast het podium. Hij presenteerde eigen series voor televisie en radio. Hij was drie maanden artist in residence bij het bbc Radio 4 kunstprogramma Front Row. Tijdens de lockdown bereikte hij met live uitzendingen vanuit een lege Harpa-concertzaal in Reykjavík miljoenen luisteraars over de hele wereld.