Kalender

Kammerakademie Potsdam

event_

8/03/2023 | 20:00

Antonello Manacorda, dirigent

Sabine Meyer, klarinet


Jörg Widmann: Con brio, concertouverture (2008)

Wolfgang Amadeus Mozart: Klarinetconcerto in A, K 622

Ludwig van Beethoven: Symfonie nr. 7 in A, op. 92


De lente is in aantocht: “Een nieuwe lente, een nieuw geluid!” Zo ook bij Cofena waar een nieuw geluid klinkt bij de uitvoering van Con brio, een concertouverture van de in München geboren hedendaagse componist Jörg Widmann. Zelf zei hij over zijn compositie: “Het is een oefening in woede en ritmische volharding”. Model stonden de 7de en 8ste symfonie van Beethoven. 

Alhoewel “Con brio” geen citaten van die twee symfonieën bevat, vallen wel de Beethovense uitspattingen en humor op. Widmann wenst dat zijn werk geïntegreerd wordt in een all-Beethoven concert. Door de uitbundige Zevende Symfonie van Beethoven – door Wagner “de apotheose van de dans” genoemd - te programmeren, komen we (slechts gedeeltelijk) aan de wens van Widmann tegemoet. 

De kans om ook het lyrische en geniale Klarinetconcerto van Mozart mee op de affiche te zetten, konden we niet laten voorbij gaan, zeker niet als de soliste niemand minder is dan de wereldberoemde Sabine Meyer.


Sabine Meyer, klarinet

Sabine Meyer is een van 's werelds meest gerenommeerde instrumentale solisten. 

Ze begon haar carrière als orkestmusicus bij het Symfonieorkest van de Bayerische Rundfunk en werd vervolgens soloklarinettist bij de Berliner Philharmoniker, dat ze verliet omdat ze steeds meer gevraagd werd als soliste. 

Al meer dan 30 jaar soleert ze met alle toonaangevende orkesten ter wereld, zoals de Wiener Philharmoniker, het Chicago Symphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra, het NHK Symphony Orchestra Tokyo, de Berliner Philharmoniker, het RadioSinfonieorchestern van Wenen, Basel, Warschau, Praag en Boedapest en tal van andere ensembles.

Sabine Meyer heeft talloze opnames gemaakt voor EMI Classics (nu Warner Classics); ze nam ook op voor Deutsche Grammophon, Sony en CAvi-muziek.