Kalender

Nederlandse Bachvereniging

event_

10/11/2020 | 20:00

Nicholas MCGegan, dirigent

Michael Haydn: Requiem in c

Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem in d, K. 626 (ed. R. Levin)


Het genie van Michael Haydn werd bij leven even hoog geschat als dat van zijn oudere broer Joseph. Aangesteld als concertmeester en dirigent van de aartsbisschop in Salzburg schreef hij prachtige composities. Maar in 1771 kwam de rampspoed: zowel zijn jonge dochtertje als de geliefde aartsbisschop stierven. Het grote verdriet inspireerde Michael Haydn tot een aangrijpend meesterwerk: het Requiem in c. Bij de première speelden een vader en zijn 15-jarige zoon de vioolpartijen mee: Leopold en Wolfgang Amadeus Mozart. Deze laatste was zo onder de indruk van de muziek dat hij 20 jaar later zelf een Requiem schreef en het baseerde op passages uit Haydns werk. Het ontstaan van Mozarts Requiem is vrij bekend uit de  film “Amadeus”: een onbekende bestelt bij Mozart een Requiem dat hij als een zelf gecomponeerd werk wil laten uitvoeren. Hij betaalt aan de componist een aanzienlijk bedrag als voorschot en zwijggeld. Maar de dood is Mozart te vlug af en het onafgewerkte Requiem wordt door zijn leerling Franz Xaver Süssmayr voltooid.Nicholas Mc Gegan


Nic McGegan werd lang geprezen als "een van de beste dirigenten voor barokmuziek van zijn generatie" (The Independent) en "een expert in de 18e-eeuwse stijl" (The NewYorker). Hij wordt geroemd voor zijn indringend en onthullend onderzoek van muziek van alle periodes.

McGegan is vooral bekend als specialist van barok- en classicistische muziek. Hij dirigeerde in die branche 's werelds grootste orkesten.

Hij leidde uitvoeringen van Mendelssohn, Sibelius, Britten, Bach en Händel met het Utah Symphony; Poulenc en Mozart met het City of Birmingham Symphony Orchestra; de première van Stephen Hough's Missa Mirabilis  in combinatie met Haydn, Brahms en Mendelssohn met het Indianapolis Symphony Orchestra.