9/05/2025 | 20:00
Fabio Luisi, dirigent
Rudolf Buchbinder, piano
Ying Fang, sopraan
Grieg - Pianoconcerto in a, opus 16
Mahler - Symfonie nr. 4 in G
De wereldpremière van Griegs Pianoconcerto vond plaats in Kopenhagen op 3 april 1869. De pianist Edmund Neupert, die Grieg met raad en daad had bijgestaan tijdens de compositie in het Deense tuinhuisje, was de solist. Vreemd genoeg kon Edvard Grieg zelf niet bij de première aanwezig zijn omdat hij druk bezig was in Kristiania, het huidige Oslo. “De triomf die ik vierde was geweldig,” schreef Edmund Neupert aan de componist na de première. Het zou het begin van een triomftocht door de concertzalen van de wereld zijn die tot op vandaag aanhoudt, waarbij sterpianist Rudolf Buchbinder de rij van wonderbaarlijke vertolkers zal aanvullen.
Theodor Adorno bedacht het bon mot dat Mahlers Vierde Symfonie een meesterwerk is van " het ‘alsof’ van de eerste tot de laatste noot". In feite speelt het werk een dubbelzinnig spel met ons, want de hemelse vreugde die in de finale beloofd wordt, blijkt bedrieglijk te zijn. Vanuit het perspectief van een kind wordt een beeld geschetst van een buitenaards land van melk en honing. Mahlers sceptische kijk op de “wereld van nu” – gekenmerkt door leugens, intriges en menselijk lijden – creëert met deze “hemelse wereld” een utopisch alternatief, maar zelfs in dit hemelsblauwe firmament zijn er scheuren en breuken, wat deze fascinerende Symfonie ons op vele plaatsen toont. Zoals de belangrijke Mahler-biograaf Jens Malte Fischer het stelt: “De Vierde, zogenaamd bruisend van Mozartiaanse geest (althans, dat willen de programmaboekjes ons tot op de dag van vandaag doen geloven), blijkt het meest radicale commentaar op de loop van de wereld te zijn dat Mahler ooit componeerde.” De Vierde Symfonie kan niet “gezellig eindigen. Ze zingt zichzelf niet uit, ze triomfeert niet, ze sluit niet af met een wijze glimlach, maar ze vervaagt en sterft weg.”
Het laatste concert van het Cofenaseizoen 24-25 wordt gebracht door het NHK Symfonieorkest uit Tokyo, het beste orkest uit de Aziatische wereld. Het is op tournee door Europa en zal deze Mahlersymfonie ook tijdens het prestigieuze Mahlerfestival in het Concertgebouw te Amsterdam spelen. Chefdirigent Fabio Luisi staat als één van de beste Mahlerdirigenten van zijn generatie bekend en zal onze kijk op beide meesterwerken veranderen. Een waardig orgelpunt van een adembenemend Cofenaseizoen.