Kalender

Nordwestdeutsche Philharmonie

event_

12/12/2022 | 20:00

Andrew Gourlay, dirigent

Simon Höfele, trompet


Gioacchino Rossini: Willem Tell, ouverture

Johann Nepomuk Hummel: Trompetconcerto in Es, S 49

Anton Bruckner: Symfonie nr. 6 in A, WAB 106

 

De Romantiek is een tijdperk waarin Anton Bruckner heel goed gedijt. Men ziet in hem iets van een verdwaalde Middeleeuwer. Bruckners negen symfonieën zijn gotische kathedralen omgezet in muziek waarin hij vanuit zijn diep religieuze natuur God en zijn schepping in jubelklanken dankt. Bruckner zei over zijn Zesde Symfonie: “Die Sechste ist die Keckste (vrolijkste, brutaalste). Merkwaardig, ze is de minst uitgevoerde. Onbegrijpelijk voor wie het werk kent. Alleen al het plechtige en grootse Adagio behoort tot één van zijn meest geïnspireerde ingevingen. In de muziek van Bruckner is het aandeel van de koperblazers belangrijk en indrukwekkend. 

Een goede reden om voor de pauze één van die boven alles uitklinkende instrumenten even in de schijnwerper te zetten met het Trompetconcerto van J.N. Hummel. De jonge Simon Höfele staat garant voor een fascinerende uitvoering. 

De met bravoure klinkende trompetpartij lijkt reeds te worden aangekondigd in de slotfanfares door trompetten in het openingswerk van de avond: de alom gekende Ouverture tot Willem Tell van G. Rossini.


Simon Höfele, trompet


De 27-jarige Simon Höfele speelde als solist met de grootste orkesten ter wereld: het Koninklijk Concertgebouworkest, BBC Philharmonic en BBC Scottisch Symphony Orchestra,
Shanghai Philharmonic, Tonkünstler-Orchester Zürich, Konzerthausorchester Berlin, NDR Radiophilharmonie, Stuttgarter Philharmoniker, Beethoven Orchester Bonn, Mahler Chamber Orchestra, Münchener Kammerorchester, Deutschen Kammerphilharmonie Bremen, Orchestre de Chambre de Lausanne e.a..

Hij gaf recitals in Wigmore Hall London, Tonhalle Zürich, Konzerthaus Wien, Concertgebouw Amsterdam, Gulbenkian Foundation Lisbon, Philharmonie Luxemburg, Bozar, Elbphilharmonie, Konzerthaus Berlin, Herkulessaal München, Konzerthaus Dortmund, Festival de Radio France et Montpellier Languedoc-Roussillon, Rheingau Musik Festival, Schleswig-Holstein Musikfestival, … 

Naast het bekende trompetrepertoire van Telemann, Tartini, Haydn, Hummel, Mozart, Jolivet, Arutyunyan en Zimmermann, wijdt Simon Höfele zich met veel enthousiasme aan hedendaagse muziek en speelde hij de wereldpremière van het aan hem opgedragen "Milky Way" van Miroslav Srnka (première 2019, Concertgebouw).