Kalender

PKF- Prague Philharmonia

event_

9/01/2023 | 20:00

Emmanuel Villaume, dirigent

Bruce Liu, piano

 

Bedřich Smetana: De Moldau

Frédéric Chopin: Pianoconcerto in f, op. 21

Antonín Dvořák: Symfonie nr. 9 in e, “Uit de Nieuwe Wereld”, op. 95

 

In het grote klassieke muziekrepertoire zijn er werken die quasi elke muziekliefhebber, iedere melomaan thuis op cd heeft staan. De Moldau van Bedřich Smetana is er zo één van. Dit schitterend symfonisch gedicht is zo ontzettend populair dat paradoxaal genoeg weinig concertorganisatoren het nu nog durven programmeren. Cofena doet dat wel omdat - spijts alle schitterende cd-opnames - een gepassioneerde live uitvoering zo begeesterend werkt, dat men pas dan voelt virtueel mee te drijven met de Moldaustroom. 

Ook een absolute populaire topper is van die andere volbloed Tsjech Antonin  Dvořák  met zijn meesterwerk, de Symfonie “Uit de Nieuwe Wereld”Tweemaal Tsjechische muziek gebracht door de Tsjechische musici van de Prague Philharmonia. 

Daartussen het heerlijke 2de pianoconcerto van Frédéric Chopin. In wiens handen is deze muziek beter dan in die Bruce Liu, winnaar van het Internationaal Chopin Concours 2021! Of het nu de passages met virtuoze grandeur betreft of melodische momenten vol weemoed en heimwee, steeds ervaren we in Chopins muziek: altijd welluidendheid, altijd pure schoonheid!Bruce Liu, piano

Bruce Liu won in 2021 de eerste prijs op het 18e Internationaal Chopin Piano Concours in Warschau. Onmiddellijk daarna begon hij een wereldtournee met optredens in Parijs, Wenen, Brussel, Tokyo en Londen en de V.S.. Andere hoogtepunten zijn optredens met het Cleveland Orchestra, Israel Philharmonic Orchestra en een tour door Noord-Amerika met het China NCPA Orchestra. 

Als exclusief artist bij Deutsche Grammophon werd zijn eerste album met opnames van Chopin opgenomen in de lijst van beste klassieke albums van 2021.

Bruce Liu werd geboren in Parijs uit Chinese ouders en groeide op in Montreal. Zijn leven is doordrenkt van culturele diversiteit wat zijn houding en persoonlijkheid heeft gevormd. Voor zijn kunst haalt hij inspiratie uit Europese verfijning, Chinese traditie en Noord-Amerikaanse dynamiek en openheid.